Onlangs heeft een Duitse privacytoezichthouder geoordeeld dat een Duitse organisatie geen mails mag versturen met Mailchimp, omdat hiermee gegevens onrechtmatig worden doorgegeven buiten de Europese Unie. Het bedrijf is na de uitspraak per direct gestopt met het gebruik van Mailchimp. Dit komt voort uit het besluit van het Hof van Justitie van de Europese Unie waarin het Privacy Shield ongeldig is verklaard. Dit houdt in dat Nederlandse partijen die onder het Privacy Shield samenwerken met Amerikaanse partijen zoals Mailchimp die persoonsgegevens verwerkt, in overtreding van de wet zijn.

Naar aanleiding van de uitspraak van de privacytoezichthouder uit Beieren heeft Matthias de Bruyne, Senior Legal Council bij de DDMA, in een uitgebreid blog op Marketingfacts gereageerd. Hier licht hij ook toe wat de consequenties kunnen zijn voor de data-driven marketingsector die veel gebruikmaken van cloudoplossingen als Mailchimp, die data opslaan buiten de EU.

Dit besluit is in Duitsland genomen, maar in de EU hebben we één General Data Protection Regulation (GDPR) of in het Nederlands AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Het zal niet lang meer duren en dat de toezichthouder in Nederland dit besluit over zal nemen.

Kies de veiligste weg en switch naar een Europese ESP

Werk jij momenteel met Mailchimp, of ben je op zoek naar een Nederlandse E-mail Service Provider waar AVG-proof mailen voorop staat en je klantdata veilig in Nederland staat? Wij bieden email programma’s die alles rondom de wetgeving goed voor elkaar heeft en bieden je graag de ondersteuning die je nodig hebt om niet alleen veilig en volgens de wet via e-mail te communiceren, maar ook succesvol je (online marketing) doelstellingen te bereiken.

Contact »